Ben je een schoolverlater, heb je een tussenjaar, ben je ontslagen bij je huidige baan, of gewoon toe aan iets nieuws? Tijd voor een (nieuwe) baan. Dit is soms echter makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe pak je dit aan? Werkzoekend zijn kan soms heel vermoeiend en frustrerend zijn. Met dit stappenplan maak ik de zoektocht naar een nieuwe baan hopelijk iets makkelijker voor je.

Oriƫnteren

Bedenk goed wat je leuk zou vinden en waar je goed in bent. Werken is een verplichting voor jezelf, waardoor je er soms weinig zin in kan hebben. Door iets te kiezen wat je echt leuk vindt, ga je sowieso met een prettig gevoel aan de slag, en blijf je gemotiveerder door de tijd heen. Maak een lijstje voor jezelf om zo een goed overzicht te hebben. Wat doen jouw vrienden voor werk? Als je hier aan denkt zie je hoeveel verschillende mogelijkheden er al zijn. Van hier uit kan je volgende stappen zetten.

Maak een CV

Een duidelijk CV kan de ideale toegang zijn tot je nieuwe baan. Je werkgever krijgt zo een duidelijk beeld van jou, je ervaring en je kwaliteiten. Wees niet bang om zo uitgebreid mogelijk te zijn. Elke cursus en elke onlinestudie die je ooit gedaan hebt is van toepassing. Ook als deze niet aansluit op de baan die je eventueel zou willen hebben. Het gaat erom dat de werkgever kan zien dat je meerdere kanten en kwaliteiten hebt. Er zijn veel voorbeelden van CV’s te vinden op internet. Dit kan helpen als richtlijn. Het schrijven van je CV wordt makkelijker als je een beetje kan volgen wat de bedoeling ervan is. Vergeet ook niet aan te geven hoe lang je bij bepaalde werkgevers gewerkt hebt. Zo wordt (bij lange werktermijn) duidelijk hoe trouw en standvast je bent. Tip: Voeg een foto van jezelf toe. Zo krijgen ze ook meteen een glimp van je uitstraling mee.

Solliciteren

Er zijn veel mogelijkheden om tot een sollicitatie te komen. Kijk op vacature sites rond. Hier kun je gericht zoeken per werkvlak, maar ook per omgeving. Zo zou je, indien je bijvoorbeeld geen auto hebt, kunnen zoeken naar een werkplek bij jou in de buurt. Ook kun je rondvragen bij vrienden. Misschien werken zij ergens waar personeel gezocht wordt. Zij zouden je kunnen aanbevelen en op deze manier wordt je misschien wel sneller uitgenodigd op gesprek. Er zijn ook genoeg uitzendbureaus die je op weg kunnen helpen. Zij zoeken samen met jou naar de beste match. Onder andere uitzendbureau Barendrecht kan jou op weg helpen.