Soms is het erg moeilijk om gemotiveerd te blijven. Er zijn zoveel dingen waar je je mee bezig moet houden. Bijvoorbeeld huiswerk die je moet inleveren, toetsen waarvoor je moet leren of andere deadlines die je moet behalen. Het is soms nogal wat.

Vaak zeggen we tegen onszelf dat we gelijk aan de slag gaan, en hier niet te lang mee zullen wachten zodat we het voorkomen om op het laatste moment nog snel dingen af te maken. Maar helaas, daar lig je dan, op je bed de hele dag Game of Thrones te kijken. Nog geen een keer heb je je boek open gemaakt of ben je begonnen met het maken van je PowerPoint presentatie. Want je motivatie is ver te zoeken. Tijdens de lessen ben je er ook niet bij met je gedachten. Je probeert zo goed mogelijk naar de uitleg van je docent te luisteren, maar het lukt maar niet. Telkens val je weer weg in het dagdromen terwijl je naar een whiteboard staat.

Wat is nou de echte reden dat we af en toe onze motivatie kwijt raken?

Als ik en vele andere hierop antwoord hadden, denk ik dat we nooit motivatie loos door het leven zouden gaan.

Maar hoe behoud je je motivatie en zet je door?

Het antwoord is : niet te lang nadenken over hoe, waar en wanneer, maar gewoon doen!

We stoppen vaak omdat het ons teveel word. Teveel deadlines, teveel toetsen, teveel presentaties. Waarbij we dan denken“ omg, hoe ga ik dit allemaal zo snel mogelijk afkrijgen”. Dit is een van de grootste pretbedervers, omdat je hierdoor het idee opwekt dat je dit allemaal niet kan. Dat je er niet toe in staat bent. Maar dat is helemaal niet zo.

Stop met jezelf voeden met zulke negatieve gedachten. Als de uitspraken “ik kan het niet, het is teveel en te moeilijk voor mij” te vaak worden herhaald ga je er op een gegeven moment echt in geloven. En zo ver wil niemand het laten komen. Want als je iets echt wilt bereiken, kan dat zeker. Door gewoon door te zetten bereik je heel veel in het leven. Opgeven is geen optie. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Als je het gevoel krijgt dat je de motivatie verliest, pak dan juist op zulke momenten je boek uit je tas en begin met leren , schrijven of lezen. Zodat je jezelf niet de kans geeft om op te geven.