In Nederland studeren meer dan een half miljoen mensen aan een HBO opleiding. En zo’n zelfde aantal studeert ook aan de vele MBO opleidingen in ons kleine landje. Een groot deel van die studenten woont niet meer bij hun ouders. Niet gek want de meeste zitten al in hun twintiger jaren. Maar waar wonen die studenten dan wel? Met een klein inkomen van de lening en soms wat extra’s van een bijbaantje? De kamers.

Nederland wordt alleen maar drukker

Nederland heeft een aantal grote studentensteden maar die worden steeds drukker. Dit komt onder andere door studenten die vanuit het buitenland hier naartoe komen voor een vaak goedkopere studie dan in hun thuisland. Maar ook door toerisme. Amsterdam is niet voor niets plannen aan het maken die burgers beschermen tegen de drukte van toerisme. Ook voor studenten blijft er met die drukte maar weinig over en dat wat er over blijft, is ook nog eens behoorlijk prijzig. Maar dat zorgt ook voor diversiteit op de scholen. Onbewust ga je veel meer om met andere culturen, meer dan dat 10 of 20 jaar geleden was. Ook dat komt door toerisme. Mensen reizen meer dan vroeger, en studeren dus ook meer buiten hun land van herkomst.

We maken er het beste van

Toch is zo’n studentenwoning, al met al, best leuk. Voor veel mensen is het de eerste keer uit het ouderlijk huis wonen en op eigen benen staan. Nu wonen de meeste op kamers en hebben ze op de gemeenschappelijke ruimtes na enkel hun slaapkamer. Maar met een bureautje met extra lades en een boekenkast op maat kom je al een heel eind. Het is een beetje passen en meten maar van een studentenkamer is heus wat leuks te maken. Hoe klein die ook is. Als je de basis simpel houdt, houd je ook een bepaalde rust. Dat is belangrijk in een kleine ruimte. Met wat accessoires kan je de boel, als je wilt, wat aankleden. Denk bijvoorbeeld aan sierkussens of een sprei op bed. Of bijvoorbeeld foto’s en kunstwerkjes aan de muur. Het is namelijk belangrijk dat je je er wel thuis voelt, zeker als je net uit je ouderlijk huis komt waar iedereen is, je je veilig voelt en waar je gewend bent te wonen.

Uit huis gaan, is heel leuk. En de studententijd is er één die veel mensen nog lang bij blijft. Dat is inclusief die knusse studentenkamer. En die prijzen? Die nemen we dan maar voor lief.