Oudere en/of goedkopere apparaten gebruiken tegenwoordig nog vaak een VGA aansluiting om het beeldscherm aan te sluiten. Stel dat je een oudere monitor hebt die je wilt aansluiten op een nieuwer apparaat, dan moet je vaak een ander type aansluiting verbinden op de VGApoort van het display. In deze blog leggen we uit welke mogelijkheden je hebt om VGA aan te sluiten op andere type connectoren.

VGA plaatje

Allereerst moet je weten dat VGA een analoog signaal is. Veel andere type aansluitingen zijn een digitaal signaal. VGA geeft drie kleuren door, namelijk rood, groen en blauw. Door die kleuren te mengen kan je honderden tot miljoenen verschillende kleuren verkrijgen op je scherm. Daarnaast geeft hij synchronisatie signalen door, zodat de juiste pixel op het juiste moment de juiste kleur weergeeft.

VGA en HDMI

Een HDMI bron aansluiten op een VGAscherm is tegenwoordig betrekkelijk eenvoudig en goedkoop. HDMI is een digitaal signaal en draagt ook voeding met zich mee. Met die voeding kan je een chip die het HDMI signaal omzet naar een VGA signaal van stroom voorzien. Een HDMI naar VGA adapter heb je al vanaf 15 tot 20 euro. Daarmee sluit je eenvoudig de VGA kabel van het scherm aan op de HDMI uitgang van het apparaat.

Andersom is iets lastiger. VGA draagt namelijk geen of weinig voeding met zich mee. Een VGA naar HDMI adapter heeft daarom altijd externe voeding nodig. Moderne adapters halen die voeding uit een USB signaal. Je sluit dan een USB lader aan of je verbind de USB aansluiting op een USB uitgang van je computer. Een VGA naar HDMI adapter kost zo’n 40 tot 50 euro.

VGA en DVI

DVI kan analoge signalen overbrengen. Als jouw apparaat dat ook kan, dan kan je met een adaptertje van een paar euro al de boel aansluiten. DVI-A (A van Analoog) en DVI-I (I van Integrated, zowel digitaal als analoog signaal) ondersteunen allebei het VGAsignaal. Je kan deze aansluitingen herkennen door de vier puntjes die om de brede connector aan de rechterkant van de plug zitten. Let er op dat sommige apparaten wel de gaatjes in de connector hebben zitten, maar deze aan de binnenzijde niet aangesloten hebben. In dat geval zou dat apparaat alsnog geen VGA signaal ondersteunen.

DVI-D (D van Digitaal) ondersteunt geen VGA. Je kan daar niet een eenvoudige DVI – VGA kabel of adapter op aansluiten. Dit type DVI is te herkennen aan het ontbreken van de vier pinnen om de brede connector. Er zijn tegenwoordig DVI-D naar VGA adapters te koop. Hier zit een chip in die het signaal omvormt. Deze adapters kosten rond de 20 euro.

VGA en DisplayPort

Displayport kan in veel gevallen ook een VGAsignaal uitgeven. Met een relatief eenvoudige adapter kan je dan een VGAkabel aansluiten op de DisplayPort uitgang van je videokaart. Ook deze adapters zijn voorzien van een chip om het signaal om te vormen. Een DisplayPort scherm aansluiten vanaf een VGApoort is helaas niet mogelijk. Er zijn op dit moment geen VGA naar DisplayPort adapters of kabels beschikbaar.

VGA en SCART

Scart ondersteunt in beperkte mate ook het VGAsignaal. Wel is het zo dat het heel lastig is om dit werkend te krijgen. Je zult handmatig in de computer de synchronisatie van het signaal moeten aanpassen totdat de TV een goed beeld vertoont. Andersom, dus een scart apparaat op een VGAmonitor aansluiten is niet mogelijk.