Is het tijd om een nieuwe vloer uit te kiezen en zoek je een vloer die gemakkelijk te onderhouden is? Dan komt de keuze al gauw neer op laminaat of PVC. Beide soorten vloeren komen tegenwoordig in mooie realistische looks, zoals beton, hout en visgraat. Er zijn echter een aantal verschillen tussen de twee. Ben je er nog niet helemaal uit of je voor laminaat of PVC wilt gaan? Lees dan verder.

Het leggen van de vloeren

Het fijne van laminaat is dat het eenvoudig te leggen is. Laminaat vloeren zijn namelijk voorzien van een clicksysteem. Dit maakt het mogelijk voor mensen om zelf de vloer te kunnen leggen. Dit is natuurlijk een erg fijne optie als je geld probeert te besparen. Maar je kunt laminaat ook laten leggen door een expert, als je er zeker van wilt zijn dat de vloer goed gelegd wordt. PVC vloeren zijn dunner dan laminaat en het is belangrijk dat de ondergrond zo egaal mogelijk is voor het beste resultaat. Daarom moet in de meeste gevallen de ondervloer geëgaliseerd worden, wat natuurlijk meer werk en tijd kost dan laminaat. Maar het resultaat is het waard!

Het onderhoud

Zowel laminaat als PVC vloeren zijn zeer makkelijk te onderhouden. Je hoeft je geen zorgen te maken als er geknoeid wordt op de vloer, want in de meeste gevallen krijg je het er met een sopje en een dweil gewoon uit. Beide vloeren zijn gemakkelijk schoon te houden. Dit is vooral fijn als je graag een houten look vloer wilt, maar geen zin hebt in de onderhoudsmoeite die bij een houten vloer komt kijken. Wat echter wel belangrijk is om te weten is dat laminaat niet zo waterbestendig is. Als laminaat te frequent wordt blootgelegd aan vocht ontwikkeld het bobbels. Dit heb je niet met PVC.

De geluidsgevoeligheid

Als we kijken naar de geluidsgevoeligheid tussen de twee soorten vloeren, dan wint PVC het. Laminaat vloeren kunnen redelijk gedempt worden door er een goede ondervloer onder te plaatsen. Maar zo geluidsarm als PVC zal laminaat niet zijn. Daarom is PVC ook geschikt voor appartementencomplexen en bijvoorbeeld voor trappen.

De duurzaamheid

PVC vloeren zijn duurzaam. Ze gaan ontzettend lang mee en zijn haast onverslijtbaar. Bij laminaat ligt het heel erg aan de kwaliteit. Als je voor goedkoper laminaat kiest, dan kan het zijn dat de vloer na een tijdje aan vervanging toe is. Maar als je voor laminaat van goede kwaliteit kiest, zul je merken dat deze ook lang mee gaat.

De prijs

Laminaat en PVC vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Het verschil tussen goede kwaliteit laminaat en PVC ligt redelijk dicht bij elkaar. Maar als we kijken naar de instapprijzen, dan is laminaat wel wat goedkoper dan PVC. Het hangt er dus van af wat je zoekt. Als je zoekt naar een vloer die lang mee gaat, kun je beter voor PVC of duurder laminaat kiezen. Maar als je een beperkt budget te besteden hebt en de duurzaamheid van de vloer niet heel belangrijk voor je is, dan kun je prima uit de voeten met goedkoop laminaat.