Kinderen worden overspoeld met cadeaus. Niet alleen door ons, als ouders, maar ook door vrienden en familie op de verjaardag. Dan komt de goedheilig man nog langs in december en in sommige gezinnen, brengt nog geen maand later, de Kerstman ook een bezoek.

En als je kind dan alles al heeft, wat moet je dan nog geven? Vroeger speelde iedereen met een knikkerbaan, een houten knikkerbaan wel te verstaan, daarna kwamen de kunststof varianten op de markt en weer een poos daarna was het een knikkerbaan kopen helemaal niet meer hip.

Oud is het nieuwe leuk

Juist, omdat er niet meer vaak gedacht wordt aan de speeltjes van vroeger, is het leuk om ze aan je kinderen cadeau te doen. De houten knikkerbaan, is weer in opkomst. Evenals ander hout speelgoed. Aan een knikkerbaan kan je zoon of dochter uren speelplezier beleven. Ze zijn er in verschillende varianten, er zijn zelfs knikkerbanen die je uit kunt breiden. Hout is een duurzaam materiaal, het gaat jaren mee en is bijna niet te verslijten.

De geschiedenis van knikkeren

Door een knikkerbaan te kopen, leer je je kind in feite een stuk geschiedenis. Knikkeren bestaan namelijk al eeuwen. De kinderen uit het Romeinse Rijk speelde vroeger al met knikkers. De knikkers waren toen nog van klei en handgemaakt. In 1870 werd de kleiversie van de knikker voor het eerst fabrieksmatig gemaakt en vanaf 1890 wordt de glazen knikker gemaakt; de knikker zoals wij hem kennen.

Zelf maken

Wat natuurlijk helemaal leuk is, is je samen met je kind een knikkerbaan maken. Dit maakt uiteindelijk de beleving van baan extra bijzonder. Om te beginnen heb je een ruimte nodig waar je aan de baan kunt werken. Het hoeft helemaal niet duur te zijn een knikkerbaan te maken. Je kunt allerlei oude spullen verzamelen die te gebruiken zijn. Denk aan gordijnrails, stofzuigerslangen, buizen en fietsbellen. Als je creatief bent, kun je zo nog tientallen producten opnoemen die je kunt gebruiken. Maak met smalle houten plakjes de verbinding en creƫer een bijzonder parcours van de spullen die je verzamelt, hebt. Zorg dat de knikkerbaan niet hoger wordt dan je kind, hij of zij moet er wel bij kunnen om de knikkers in te doen. Test de knikkerbaan als deze klaar is en pas aan waar nodig.

Leuk weetje

Mocht je kind nu op het eerste gezicht niets zien in de knikkerbaan, dan kun je hem of haar vertellen over de grootste knikkerbaan ter wereld. In Seoul staat de “Loop”, een knikkerbaan van ongeveer 400 meter lang! Het is een kunstproject om mensen weer aan het spelen te krijgen.