Ongeveer 20 jaar geleden fietste ik met mijn vader door het een prachtig bos in Limburg. Na een eindje te hebben gefietst, belandden wij bij een wegversperring. Twee kleine boompjes lagen dwars over het fietspad heen. Waarschijnlijk waren ze omgewaaid door de heftige storm van de avond daarvoor. Ik wilde mijn fiets er overheen tillen, maar mijn vader hield me tegen. ‘Laten we ze meenemen’, zei hij. Ik moest even denken wat hij bedoelde, tot ik door had dat hij het over de boompjes had. Ik begon te lachen en vroeg mij af waarom en hoe hij in hemelsnaam twee van die boompjes wilde meenemen.

Begin van een avontuur

Zo begon mijn avontuur in de meubelindustrie. Diezelfde middag nog hadden mijn vader en ik de kleine boompjes in stukken gehakt, geschuurd en hier een mooi houten vogelhuisje van gemaakt. Mijn liefde voor het maken van meubels kan niet anders dan op deze middag te zijn ontstaan. Toen ik op latere leeftijd moest kiezen wat ik wilde doen, had ik hier namelijk ook geen twijfels over. Ik wilde meubelmaker worden.

Een eigen bedrijf

Dat ik een eigen bedrijf wilde hebben, wist ik natuurlijk nog niet op zo’n jonge leeftijd. Ik denk dat ik misschien niet eens over die mogelijkheid heb nagedacht. Maar, nadat ik mijn praktijkopleiding had afgemaakt, begon het te kriebelen. Al sinds ik klein ben doe ik altijd dingen voordat ik er over nadenk en binnen een mom van tijd had ik dus een pand gehuurd en mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Let’s go!

Een uitdaging

Een eigen bedrijf is niet zomaar iets. Ik denk als ik het een uitdaging noem, dat dit nog niet de lading dekt van hoe veel werk hier eigenlijk in gaat zitten. Gelukkig wist ik zeker dat dit mijn passie was en heeft dit mij er doorheen geholpen. Want al snel liep ik tegen een groot aantal problemen aan. Een daarvan was bijvoorbeeld het vele afval wat ik met mijn bedrijf bezorgde, dat paste echt niet allemaal in de ‘normale’ containers die buiten stonden! Gelukkig is soms de oplossing heel simpel. Even googlen op ‘container huren limburg’ en ik had een oplossing. Daarom is mijn voornaamste tip ook, mocht je ooit een eigen bedrijf willen beginnen, geef niet op en raak absoluut niet in paniek. Zoals je ziet zijn de oplossingen soms zo simpel dat je niet kan snappen waarom je niet sneller een oplossing hebt gevonden.

Mijn droomberoep

Nog steeds oefen ik mijn beroep als meubelmaker uit. Inmiddels heb ik een heel breed spectrum aan klanten, van ouderen die houden van klassieke stijl tot jonge hippe millenials. En natuurlijk alles wat daar tussenin zit. Ik ben heel dankbaar voor het feit dat mijn vader ook zo’n ‘doener’ was en die zonnige middag met mij een vogelhuisje in elkaar zette. Ik denk niet dat hij wist dat hij op dat moment mij aan mijn carrièrepad hielp. Maar hoe dan ook, ik ben er blij mee!