Ben je net verhuisd en wil je graag een nieuwe kraan of wordt het tijd dat er een nieuwe kraan in je huis komt? Dan moet de kraan natuurlijk worden aangesloten. Maar hoe sluit je een kraan aan en kan je dit zelf doen of moet een loodgieter dit klusje voor je opknappen? Lees hieronder verder!

Verschillende soorten kranen

Uiteraard zijn er veel verschillende kranen die allemaal een andere functie hebben. Vaak is er op de volgende plekken een kraan aanwezig:

  • Toilet;
  • Wastafel;
  • Keuken;
  • Douche;
  • Bad;
  • Wasmachine;
  • Buiten.

Bij sommige huishoudens zullen al deze kranen aanwezig zijn en bij sommige huishoudens zullen een aantal kranen niet nodig zijn. Niet alle kranen worden even vaak gebruikt en daardoor worden ze ook wel vaak vergeten. Kranen zijn op den duur ook een keer aan vervanging toe of misschien wil je je kraan juist wel gewoon vervangen.

Hoe vervang je een kraan?

Wanneer je een kraan gaat vervangen is het belangrijk om een aantal stappen te volgen. Wanneer je deze stappen volgt, weet je in ieder geval zeker dat het vervangen van de kraan goed gaat.

Stap 1: Sluit als eerst de hoofdkraan. Wanneer er een boilerkraan aanwezig is, moet deze ook worden gesloten. Vervolgens zet je alle kranen open, zodat al het water uit de kranen is.

Stap 2: Aansluitingen loskoppelen. Deze situatie kan bij ieder huis verschillen en daarom is het belangrijk om goed te kijken hoe dit bij jou werkt. Je draait de aansluitingen los met een steeksleutel.

Stap 3: Verwijder de kraan. Vaak kan je de kraan losdraaien aan de onderkant met een schroefdraad. Dit zit meestal vast aan de onderkant met een plaatje, een sluitring en een moer. Met een steeksleutel of een waterpomptang draai je de kraan makkelijk los.

Stap 4: Nieuwe kraan monteren. Vervolgens kan je de nieuwe kraan monteren.

Stap 5: Vervolgens moeten de aanvoerpijpjes worden aangesloten. Dit zijn er meestal 2, namelijk voor koud en warm water.

Stap 6: Wanneer je alles hebt aangesloten kan je de hoofdkraan weer opendraaien en controleren of er geen lekkages zijn. Wanneer het aansluiten van een nieuwe kraan niet lukt, kan je het beste een loodgieter vragen om langs te komen, zodat hij de nieuwe kraan kan monteren.