Sinds 2014 is het houten horloge een serieuze trend. De trend is over komen waaien uit Amerika en neemt nu in Europa drastisch aan populariteit toe. Niet gek het is een mooi en duurzaam product. Daarnaast is het ook nog eens prettig om te dragen. Zeker voor mensen die last hebben exceem is het houten horloge heel prettig om te dragen. Veel van de houten horloge producenten produceren ook duurzaam. Vaak wordt er een boom per verkocht horloge terug geplant. Daarom is het houten horloge een interessant product om een blog over te schrijven. Hierin zullen we onder andere aangeven welke houtsoorten gebruikt worden en welke uurwerken veel toegepast worden in dit product.

Welke houtsoorten worden gebruikt bij het houten horloge?

Een houtsoort die veel wordt toegepast bij het houten horloge is Sandal hout. Dit is een bijzonder houtsoort. Het wordt namelijk voor veel toepassingen gebruikt. Vroeger werden er veel medicijnen van gemaakt en tegenwoordig wordt het veel gebruikt als ingrediƫnt bij Parfum. Vaak kan je ook stokjes Sandal hout krijgen die je als luchtverfrisser in de WC kunt inzetten. Ook is het een makkelijk te bewerken houtsoort waardoor het ook veel wordt gebruikt bij het maken van sculpturen. Medicinaal wordt het veel gebruikt voor huidaandoeningen zoals exceem. En als laatste er worden schitterende houten horloges van gemaakt. Sandal hout is in verschillende tinten beschikbaar. Zo is er Red Sandal. Dit houten horloge heeft een mooie warme rode tint. Het is een wat donkerdere houtsoort met een rode tint.

Ander populair houtsoort is bamboe. Voordeel is dat dit een duurzaam houtsoort is. De bamboe boom is namelijk na 5 jaar al geschikt om mee te produceren. Hierdoor kan er sneller bamboe gekweekt worden dan dat er nodig is en dit voorkomt ontbossing. Het houten horloge van bamboe heeft over het algemeen een lichtere tint, maar bamboe is ook beschikbaar in meer donkere tinten.

Uurwerken in het houten horloge

Het uurwerk wat het meeste voorkomt is het Quartz uurwerk. In dit uurwerk zit het zogenaamde Quartz kristal. Kenmerk van dit kristal is dat het een zeer regelmatige vibratie heeft als het onder spanning gezet wordt. Het is daarom zeer geschikt om een uurwerk van te maken. Als tweede zie je veel het automatisch uurwerk. Vaak in een skeleton uitvoering. Hierin is het uurwerk opengewerkt zodat het goed zichtbaar is. Dit geeft een gave uitstraling omdat deze vele radartjes goed zichtbaar zijn.