Het is vakantie en hoewel we daar elke minuut van willen genieten, moeten we in september gewoon de schoolbanken weer in. Tijdens de zomervakantie is er gelukkig genoeg tijd om uit te rusten en je hierop voor te bereiden. Een van de leukste onderdelen van die voorbereiding is het aanschaffen van nieuwe schoolartikelen. Agenda, schriftjes, pennen en etui’s allemaal in dezelfde kleur of matching printjes. Het moeilijkste van een nieuwe schoolcollectie vind ik een nieuwe schooltas. Ga jij voor rugtassen of handtassen?

Rugtassen

De ultieme schooltas is natuurlijk de rugtas. Het mag er dan misschien niet zo stoer uitzien, maar rugtassen zijn wel enorm handig. In tegenstelling tot handtassen, zijn rugtassen makkelijker te vervoeren. Een rugtas verdeelt het gewicht over beiden schouders, wat handtassen niet doen. Rugtassen hoeven tegenwoordig ook helemaal niet meer zo knullig te zijn. De golden oldies van Eastpack worden tegenwoordig vervangen door de hippe tassen van Rains, die er echt heel tof uitzien. Ook hebben de merken Converse, Fila en Nike hele toffe rugtassen. Een andere trend die terug is: rugtassen pimpen. Jaren geleden waren de button’s helemaal hét, maar tegenwoordig zijn de stoffen varianten hip. Die ie je ook terug op de spijkerjasjes. Een rugtas kan dus hartstikke stoer zijn. Als handtassen niets voor jou zijn, ga dan lekker voor een rugtas!

Handtassen

Ik ben zelf een handtassen voorstander. Handtassen stralen toch iets minder “brugpieper” uit dan rugtassen. Het enige nadeel van handtassen is dat ze aan één kant van je lichaam het volledige gewicht plaatsen. Schooltassen worden nou eenmaal helemaal volgestouwd met boeken, schriften, rekenmachines en dergelijken en kunnen best een aantal kilo gaan wegen. Als dit gewicht aan één kant van je lichaam zit, is dat niet alleen vervelend maar kan dat ook erg slecht zijn voor jouw houding en rug. Om dit probleem op te lossen kan je voor handtassen gaan die ook een schouderband hebben. Het verdelen van het gewicht is hiermee niet opgelost, maar bij het fietsen kun je op die manier de handtas laten rusten op een bagagedrager. Zelf wisselde ik van kant bij het dragen van mijn handtas en hing ik mijn handtas op aan het stuur van mijn fiets: probleem gedeeltelijk opgelost!

Handtassen zijn er natuurlijk ook weer in verschillende varianten, maar ik ben zelf groot fan van de leren handtassen van Cowboy of Burkely. Het is een behoorlijk bedrag voor een schooltas, maar deze bezwijken tenminste niet onder het gewicht van alle boeken en zien er bovendien heel classy uit!