Een van de meest gangbare manieren om je creativiteit uit te kunnen drukken, is misschien we muziek. Als je goed een instrument kunt spelen, kun je al je emoties en gevoelens omzetten in melodie en tekst. Het lijkt me geweldig om zo’n talent te hebben. Jammer genoeg klinkt mijn stem alsof er nagels over het krijtbord getrokken worden, en heb ik nooit een instrument leren bespelen. Dit houdt me echter niet tegen om altijd mee te zingen met de radio of in een club. 

Maar misschien ben jij wel een echte creatieveling in de muziek, of wil je het worden. In principe is het nooit te laat om iets nieuws te leren. Hoewel je natuurlijk niet zo snel zo goed wordt als iemand die van jongs af aan les gehad heeft, is het mogelijk om op latere leeftijd nog een instrument te leren spelen. Het hangt natuurlijk ook af van je eigen toewijding en de energie die je erin stopt. 

En wat zou je tegenhouden van het leren bespelen van een instrument? Naast dat je op heel veel plekken muziek kunt leren spelen, kun je tegenwoordig zelfs online sommige cursussen volgen. Zo heeft een vriend van mij gitaarles online gevolgd, en hij is enorm snel best goed geworden. Dit kwam mede door de tijd die hij er zelf in stopte, maar ook door de kwaliteit van de cursus. Wanneer je online een cursus volgt, moet je wel zelf een instrument aanschaffen, maar wanneer je echt iets wil bereiken, zou dit geen probleem moeten zijn. 

Want jezelf kunnen uiten door middel van muziek, lijkt me een van de mooiste dingen die er is. Heb jij geen lied, waarbij je iedere keer dat je het hoort, een brok in je keel krijgt? Of een lied wat je opzet wanneer je boos bent, of juist wanneer je blij bent? Wanneer je opgebeurd moet worden, of wanneer je gewoon even overal klaar mee bent. Muziek betekent zoveel verschillende dingen voor zoveel mensen. Muziek heeft de kracht om mensen bij elkaar te brengen, die anders nooit iets gemeen zouden hebben. 

Zo was ik laatst bij een concert van Within Temptation, wat wordt beschreven als een symfonische metalband. Hoewel de meeste mensen bij een metalband aan hardcore punkers en rockers denken, was dit zeker niet het geval. Er waren mensen van alle leeftijden aanwezig, jong en oud. Maar er waren ook totaal verschillende type mensen aanwezig, van inderdaad rockers, tot een man die eruitzag alsof hij net van kantoor kwam met zijn overhemd. Zo zie je maar, dat muziek alles overbruggend is.