Ben je van plan om een huis te kopen? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Niet alleen op wat voor huis je wilt maar ook op papierwerk en alles wat er komt kijken wanneer je een huis wilt gaan kopen. Denk bijvoorbeeld aan een makelaar, een hypotheek en vergunningen die wellicht komen kijken wanneer je wilt gaan verbouwen of aanbouwen. Het is hierin belangrijk dat je je goed laat informeren en niet ‘zomaar’ iets doet zonder dat je weet wat hiervan de gevolgen zijn. In deze blog nemen we je mee in een aantal voorbereidingen zodat je goed geïnformeerd kan beginnen naar de zoektocht van je nieuwe huis.

Hypotheek berekenen

Wanneer je opzoek gaat naar een huis is het belangrijk om eerst te kijken naar wat voor hypotheek je kan krijgen. Een hypotheek is natuurlijk belangrijk om je huis te kunnen betalen. Je hypotheek berekenen doe je gemakkelijk online voor een eerste schatting. Uiteindelijk is het belangrijk dat je ook kan aantonen dat je recht hebt op een bepaalde hoogte van je hypotheek. Wanneer je weet hoe hoog je hypotheek ongeveer kan zijn, kan je rustig opzoek gaan naar een huis.

Inspiratie opdoen

Wanneer je opzoek gaat naar een nieuwe woning is het natuurlijk leuk en belangrijk om inspiratie op te doen. Dit kan je op verschillende manieren doen. Ga bijvoorbeeld opzoek naar huizen via bladen en magazines. Hierin kan je verschillende woonstijlen vinden die je wellicht aanspreken. Knip dit uit en plak het op bijvoorbeeld een moodboard. Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om fysiek inspiratie op te doen. Dit kan je doen door een rondje te gaan rijden in het gebied waar je wilt gaan wonen. Maak hier foto’s van en plak deze bij je moodboard. Daarnaast is er natuurlijk online ontzettend veel te vinden. Je kan via bijvoorbeeld Pinterest heel veel inspiratie verzamelen. Je kan zelf verschillende ‘borden’ aanmaken waardoor je verschillende stijlen kan verzamelen en binnen- en buitkant kan scheiden. Door inspiratie op te doen weet je wat je uiteindelijk wel en niet zou willen bij het zoek naar een huis.

Maak een plan

Het is altijd slim om een plannetje te maken voordat je opzoek gaat naar een huis. Hierin kan je bijvoorbeeld je maximale bedrag in kwijt, de eisen die je hebt en bijvoorbeeld de stijl die het huis moet hebben. Wanneer je samen een huis koopt is het belangrijk om jullie beide verwachtingen te managen.